Kontrabáš je pokrm ze surovin typických pro Valašsko. Recepty se pochopitelně mohou podle oblasti lišit, základními surovinami jsou však brambory a pohanka, bez kterých by se tento recept neobešel. Pohanka má mnoho zdravotních benefitů, které oceňovali už i naši předkové, jako například pozitivní vliv na cévní systém, či hodně vlákniny, takže vás zasytí. Naši předkové potřebovali hodně energie z co nejdostupnějších potravin, proto je toto jídlo více energeticky náročnější. My jsme si pro vás připravili takovou verzi na valašský kontrabáš, která je nám nejbližší, a máme naději, že zachutná i vám.
Ingredience pro valašský kontrabáš:
500 g brambor
250 g pohanky
200 g uzeného bůčku
50 g uzené slaniny (nebo sádla)
1 lžička majoránky
3-5 stroužků česneku
1 cibule
150 g uzeného sýru (cihly), nebo brynzy
Sůl
Pepř
Sádlo
Postup přípravy:
Podle návodu připravíme pohanku. Pohanku můžeme pouze spařit, nebo krátce uvařit. V osolené vodě uvaříme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu, velikost kostiček závisí na vašich osobních preferencích, a krátce v ní osmažíme najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Bůček si rovněž nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev, chvíli opékáme, přisypeme uvařenou pohanku a dochutíme solí, majoránkou a pepřem. Poté přidáme brambory, směs promícháme, vložíme do sádlem vymazané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem nebo brynzou a v předehřáté troubě 5-10 minut zapečeme. Podáváme s nejlépe domácím kyselým zelím.