VALAŠSKÝ KONTRABÁŠ

Kontrabáš je pokrm ze surovin typických pro Valašsko. Recepty se pochopitelně mohou podle oblasti lišit, základními surovinami jsou však brambory a pohanka, bez kterých by se tento recept neobešel. Pohanka má mnoho zdravotních benefitů, které oceňovali už i naši předkové, jako například pozitivní vliv na cévní systém, či hodně vlákniny, takže vás zasytí. Naši předkové potřebovali hodně energie z co nejdostupnějších potravin, proto je toto jídlo více energeticky náročnější. My jsme si pro vás připravili takovou verzi na valašský kontrabáš, která je nám nejbližší, a máme naději, že zachutná i vám.

Ingredience pro valašský kontrabáš:

500 g brambor

250 g pohanky

200 g uzeného bůčku

50 g uzené slaniny (nebo sádla)

1 lžička majoránky

3-5 stroužků česneku

1 cibule

150 g uzeného sýru (cihly), nebo brynzy

Sůl

Pepř

Sádlo

Postup přípravy:

Podle návodu připravíme pohanku. Pohanku můžeme pouze spařit, nebo krátce uvařit. V osolené vodě uvaříme oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu, velikost kostiček závisí na vašich osobních preferencích, a krátce v ní osmažíme najemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Bůček si rovněž nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev, chvíli opékáme, přisypeme uvařenou pohanku a dochutíme solí, majoránkou a pepřem. Poté přidáme brambory, směs promícháme, vložíme do sádlem vymazané zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem nebo brynzou a v předehřáté troubě 5-10 minut zapečeme. Podáváme s nejlépe domácím kyselým zelím.

Valašský kontrabáš, návrh na servírování

Pokud vás náš recept na valašský kontrabáš zaujal, neváhejte se podívat na další recepty, které jsme pro vás připravili. Máme naději, že v této kategorii najdete něco, co vás zaujme a že vám naše recepty zachutnají.

Jestliže jste zjistili, že vám nějaké pohankové suroviny došly, tak neváhejte a podívejte se na náš e-shop, valasska-pohanka.cz, kde je jednoduše dokoupíte.