POHANKOVÝ CHLÉB

Ingredience a postup přípravy na pohankový chléb:

V míse nasucho smícháme

0,5 kg pohankové mouky Šmajstrla (pohanková mouka bílá-MB, nebo pohanková mouka celozrnná-MC). Můžeme namíchat obě v poměru 250g MB a 250g MC

2 lžíce neochuceného psylia

1,5 lžičky soli

1,5 lžičky kmínu

1-2 lžíce mletého lněného semínka (nemusí být)

1-2 lžíce loupaných slunečnicových semínek (nemusí být)

Postupně přidáme až 900 ml teplé (40°C) vody a vařechou vymícháme těsto, asi 15 minut. Nebojte se, těsto nasaje hodně vody, z počátku je řídké, nakonec má konzistenci asi jako na třenou bábovku.

Mísu zakryjeme a necháme 24 hodin kynout, můžeme dát na topení, v létě na okno, ke konci kynutí lze nahřát troubu na 40°C a nechat například 2 hodiny kynout při této teplotě. Teplota v době kynutí by neměla přesáhnout 40°C, abychom si nezničili kvasinky. Po dobu kynutí nemícháme, jen kontrolujeme. Z počátku se neděje nic, ke konci kynutí se těsto „zvedá“ a voní. Necháme-li kynout déle je chléb nakyslý, ale dobrý. Nahřejeme troubu a v ní skleněnou zapékací mísu na 230°C, po dosažení teploty vyklopíme těsto do rozpálené mísy, trochu zarovnáme a uhladíme tvar, mísu přiklopíme a pečeme 1 hodinu, dále v otevřené 15 minut při teplotě 220-230°C. Po této době chléb z mísy vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce, správně upečený chléb na poklep „zvoní“. Nebojte se, chléb se nepřipeče a jde dobře vydělat, je výborný, chutný a má drobné pravidelné póry.

Zlepšovák pana Kvasničky: do těsta přidejte 2-3 polévkové lžíce naší pohanky lámanky. Chléb za 24 hodin lépe nakyne.

Pohankový chléb z mlýnu Šmajstrla

Pokud vás náš pohankový chléb zaujal, neváhejte se podívat na další recepty, které jsme pro vás připravili. Máme naději, že v této kategorii najdete něco, co vás zaujme a že vám naše recepty zachutnají.

Jestliže jste zjistili, že vám nějaké pohankové suroviny došly, tak neváhejte a podívejte se na náš e-shop, valasska-pohanka.cz, kde je jednoduše dokoupíte.