Pohankový čaj je tradiční nápoj, který už znali i naši předkové, ale který se hodí i do dnešní doby. Pohanka má mnoho látek, které jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Mezi tyto látky patří například rutin – ten má blahodárné účinky na náš cévní systém, ale obsahuje i jiné látky, které příznivě působí na náš organismus. Pohanka je také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, která podporuje správnou funkci trávení. Přirozeně má pohanka chuť, která by se dala přirovnat k chuti oříšků. Aby toho nebylo málo, pohanka je ještě ke všemu navíc bezlepková, takže čaj z této pseudoobiloviny si mohou vychutnat i ti, kteří mají intoleranci na lepek. Pohankový čaj z našich slupek je proto skvělým nápojem nejen pro ty, kteří by chtěli něco udělat pro své zdraví, ale i pro ty, kteří hledají jiné alternativy a chutě čajů.
Ingredience a postup přípravy pro pohankový čaj z našich slupek:
Množství: 1 polévková lžíce slupek na ¼ litru vody.
Příprava pohankového čaje ze slupek je velice jednoduchá a rychlá. Slupky zalejeme převařenou vodou, ne vroucí, s teplotou do 80 °C. Teplota vyšší než 80°C by totiž zničila rutin, jednu z nejdůležitějších a nejvíce zdraví prospěšných látek v pohance. Slupky se dají louhovat až 20 min., nebo do vychladnutí čaje, poté čaj scedíme. Do čaje je dobré přidat vitamín C – např. citronovou šťávu, nakrájené jablko. Vitamín C totiž ještě více posiluje účinek rutinu na cévy našeho těla.