Pohankové těstoviny jsou vyrobeny pouze z vody a z pohankové mouky, která se dále získává z loupané pohanky. Pohanka je přirozeně bezlepková obilovina, která je bohatá na minerály, vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Pohankové těstoviny jsou bezvaječné a bezlepkové, tudíž lze na ně nahlížet jako na chutnou alternativou pšeničných těstovin.
Pohankové těstoviny mají dlouhou historii. První zmínky o nich pocházejí z daleké Číny, kde se vyráběly již před 2000 lety. V Evropě se ponětí o pohankových těstovinách rozšířilo až v 16. století. Původní myšlenka výroby nudlí z pohankové mouky vzešla od obyvatel v oblasti střední Asie, odkud se následně rozšířila do Japonska, Evropy i Severní Ameriky. Pohankové těstoviny, jak je již dnes známe, se však formovaly řadu let a největší zásluhu za jejich nejrůznější vzniklé tvary, barvy a velikosti si mohou připsat obyvatelé Itálie.
Pohankové těstoviny vyrábíme s největší pečlivostí a láskou, a to za použití té nejkvalitnější pomleté pohankové mouky, kterou si sami připravujeme. Postup na přípravu pohankových těstovin je poté takový, že naši pohankovou mouku smícháme pouze s vodou a následně z této hmoty vypracujeme hladké těsto. Z tohoto těsta se poté tvarují pohankové těstoviny do požadovaných tvarů.
Naše tradiční pohankové těstoviny, vyrobené podle naší tradiční receptury, se mohou stát vaším nejlepším partnerem při přípravě jakéhokoliv lehkého, zdravého a hlavně chutného pokrmu.
- Jsou bezlepkové, takže jsou vhodné pro osoby s celiakií nebo intolerancemi na lepek.
- Obsahují vysoký podíl vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev.
- Jsou dobrým zdrojem sacharidů, bílkovin, tuků, vitaminů a minerálů.
- Mají nízký glykemický index, takže jsou vhodné pro osoby s cukrovkou.
Naše pohankové těstoviny vyrábíme po generace v mnoha rozmanitých tvarech, tak abyste je mohli využít k přípravě nejrůznějších pokrmů a k uspokojení i těch nejnáročnějších gurmánů. Každý druh našich pohankových těstovin je však vhodný na přípravu určitých pokrmů, a to nejen slaných, ale i sladkých. V následujících řádcích bychom vám tedy rádi představili naši produktovou řadu pohankových těstovin.
Těstoviny kolínka vás oslní nejen vynikající chutí, ale také rychlou přípravou. Svým unikátním tvarem vám výborně poslouží jako příloha při přípravě nejrůznějších omáček, jejíž chuť dokáže dokonale prostoupit těstovinu i zevnitř. Kolínka však můžete využít taktéž k přípravě zapékaných pokrmů či těstovinových salátů.
Polévkové těstoviny osloví zejména hospodyňky, které hledají způsob, jakým by mohly ozvláštnit své výborné domácí polévky. Polévkové těstoviny jsou příjemnou a zdravou variantou, jak si udělat i z obyčejné polévky gurmánský zážitek. Jejich využití však nespočívá pouze jako doplněk polévek, můžete si je klidně dát i jako přílohu.
Těstoviny vlnky se dají využít nejen k přípravě pokrmů v teplé, ale také i ve studené kuchyni. Nejčastěji se můžeme setkat s využitím těchto těstovin při přípravě těstovinových či zeleninových salátů. Lze je tedy považovat za pomocníka v kuchyni při přípravě rychlých a zdravých pokrmů.
Těstoviny vřetena mají díky svému výjimečnému tvaru široké využití v kuchyni. Tyto spirálkovité těstoviny jsou obzvláště výbornou volbou pro ty z vás, kteří máte radši tekutější omáčky a hledáte k nim vhodnou přílohu. Těstoviny vřetena jsou také výborné v kombinaci s bylinkovými pesty, ať už za tepla či za studena.
Těstoviny mušličky se nejčastěji v kuchyni využívají jako příloha nebo do různých salátů. Tento druh těstovin je výjimečný svou pórovitou strukturou, jež zaručuje, že tyto těstoviny dokonale drží omáčky a nasávají bohaté aroma z koření. Jsou vhodné k přípravě smetanových omáček či při zapékaní s masem.
Příprava pohankových těstovin není nijak složitá, zvládne to i úplný začátečník v kuchyni. Na přípravu pohankových těstovin si připravte pouze hrnec, vodu a sůl. Osolenou vodu v hrnci přivedeme k varu a následně do něj vsypeme požadované množství těstovin, které vaříme po dobu asi 7 minut. Pokud jsou těstoviny celozrnné, mohou se vařit o něco déle, až 10 minut. Těstoviny můžete připravit jako přílohu k jakémukoli pokrmu. Můžete je také použít do polévek, salátů nebo zapékaných pokrmů.
Při přípravě pohankových těstovin si dejte pozor na dobu vaření, aby se vám nepřevařily. Převařené těstoviny jsou poté měkké a lepkavé. Pokud chcete, aby byly těstoviny pevnější, můžete je před vařením osolit. Pohankové těstoviny můžete vařit v běžné vodě nebo v zeleninovém vývaru.
Uvařené pohankové těstoviny můžete poté zpracovat do téměř jakéhokoliv pokrmu, ať už ve studené či teplé kuchyni, nebo nasladko či naslano. Fantazii se meze nekladou. Můžete se nechat například inspirovat našimi recepty. Při přípravě vašich pohankových jídel vám přejeme mnoho štěstí a dobrou chuť!
V případě, že vás zaujala naše pestrá nabídka pohankových těstovin a rádi byste je využili k přípravě vašich pokrmů, tak neváhejte navštívit náš eshop, www.valasska-pohanka.cz. Zde naleznete nejen zdravé a chuťově výborné pohankové produkty, ale také mnoho potravinových doplňků pro váš zdravý životní styl.