Snažíte se žít zdravěji nebo zatím jen děláte první kroky, a začínáte u svého jídelníčku? Pak jste přišli na to správné místo. Naše pohanková krupice vám bude v této cestě cenným pomocníkem. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a vitamínů. V tomto článku se podíváme na to, v čem je pro vás pohanka prospěšná a na jaké způsoby si můžete pohankovou krupici doma připravit.
Pár slov o pohance
Pohanka se v kuchyni používá už několik staletí, a odůvodněně. Již naši předkové si byli vědomi jejího blahodárného vlivu na náš organismus. Pohanka totiž není obilovina, nýbrž pseudoobilovina, ze které se využívá zrno. V praxi to znamená, že neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro lidi trpící intolerancí na něj. Obsahuje v sobě také velké množství vitamínů, například vitamíny B1, B2 a B6, které pozitivně ovlivňují náš metabolismus a fungování nervové soustavy. Mimo tyto vitamíny obsahuje také jiné zdraví prospěšné látky. Jednou z nich je rutin, který napomáhá ke zvýšení pružnosti cév a příznivě ovlivňuje lámavost krevních kapilár. K tomu všemu navíc obsahuje i mnoho vlákniny, která má skvělý vliv na správné trávení a na udržení ideální hladiny krevního cukru v krvi. Po vláknině se navíc budete delší dobu cítit nasycení, takže vás nebudou honit choutky na nezdravé svačinky.
Pohanková krupice v kuchyni
S naší pohankovou krupicí dokážete v kuchyni hotové zázraky. Jedná se o nahrubo pomletá pohanková zrna, která jsou v kuchyni dozajista velmi užitečnou surovinou. Hodí se jak do slané, tak i do sladké kuchyně. Můžete z ní vykouzlit nejen zdravější variantu oblíbené krupice pro vás a pro vaše ratolesti, ale také ji využijete například při přípravě kaší, lívanců či palačinek, polévek a knedlíků, nebo také například při přípravě domácích halušek.
Pojďme se tedy podívat, v jakých podobách a pokrmech si ji můžete vychutnat. Toto jsou pouze naše doporučení, držet se jich samozřejmě nemusíte, vaší fantazii se přeci jen meze nekladou!
Sladká kuchyně
Pokud si chcete pohankovou krupici vychutnat na sladko, můžete si ji připravit například jako lehkou snídani se skořicí či kakaem. Skvělou volbou také bude, když si k ní dáte lesní ovoce či javorový sirup. Pokud nemáte chuť na sladkou snídani, ale na sladký oběd, naše pohanková krupice je skvělou ingrediencí k přípravě tvarohových knedlíků plněných ovocem. Bez tepelné úpravy si ji můžete přidat k jogurtu či k přesnídávce. Z této suroviny si také můžete připravit různé zákusky k vychutnání u odpolední kávy, například bábovku.
Slaná kuchyně
Nejste fanoušci sladké kuchyně, nebo nemáte na sladké chuť? Pohanková krupice se dá využít i ve slané kuchyni. Vhod vám přijde, pokud potřebujete zdravější zavářku do polévek, zeleninových jídel, či jen tak s vejcem. Využití také najde v masových pokrmech, například v sekané. Můžete ji také použít jako zdravější alternativu hrubé mouky či s ní můžete zahustit své oblíbené pomazánky. Pohanková krupice dodá vašim jídlům lehkou oříškovou chuť. Můžete ji také použít místo rýže či těstovin jako přílohu.
Pohanková krupice a její příprava
Na přípravu nebudete potřebovat mnoho času, což dozajista shledáte jako velkou výhodu. Ingredience na dochucení či ozdobení necháme zcela ve vaší režii, základem je však naše pohanková krupice 400 g. Nemusíte ji ani vařit, bude bohatě stačit, když ji vysypete do uvařeného horkého mléka či vody. Krupice poté do 10 minut dojde. Poměr krupice a vody či mléka si určíte sami, podle toho, jestli máte raději hustší či řidší konzistenci. Dávejte si však pozor na to, abyste krupici nepřevařili. Varem se totiž zničí všechny vitamíny, aminokyseliny a další zdraví prospěšné látky, které vám pohanková krupice může nabídnout.
Pár slov na závěr
Pokud vás náš článek o pohankové krupici zaujal, neváhejte se podívat i na naše další články. Máte-li zájem o zakoupení našich produktů, navštivte náš e-shop www.valasska-pohanka.cz, kde najdete mnohem více než jen pohankovou krupici. Došly už vám nápady, co vařit? V naší sekci recepty dozajista najdete něco, co uchvátí nejen vaši pozornost, ale i vaše chuťové buňky.