Pohanka na sladko

Pohanka na sladko či na slano může uspokojit nejen vaše chuťové pohárky, ale také váš klasický či dietní jídelníček. Pohanku a pohankové produkty ocení především ti z vás, kteří se snaží dodržovat zdravou a vyváženou stravu nebo ti z vás, které trápí intolerance na lepek. V následujících řádcích si představíme možnosti zpracování pohanky a pohankových produktů v gastronomii, a to především se zaměřením na sladké pohankové recepty.

Cesta pohanky k nám do Evropy

 Pohanka původně pochází z jihovýchodní Asie, odkud se poté dále rozšířila do Střední Asie, Tibetu a následně až k nám do Evropy. Z historických zápisků vyplývá, že název pohanka vznikl díky „pohanským“ Tatarům, kteří tehdy tuto pseudoobilovinu přivezli do Evropy v rámci svých nájezdů. Pohanka sama o sobě byla dlouhá léta považována za pokrm chudých, a to především díky její schopnosti vyrůst i v těch nejdrsnějších klimatických podmínkách. V posledních pár letech se pohanka těší rostoucí oblibě, a tak se můžeme stále častěji setkat s rozličnými způsoby přípravy pohanky.

Obecně o pohance

Naši pohanku zpracováváme tradičním způsobem, který používali již naši dědové. Tímto zpracováním se snažíme zajistit maximální kvalitu nejen naší pohanky, ale také všech našich pohankových produktů. V posledních letech se o udržení té nejlepší kvality pohanky a pohankových produktů zasluhuje náš šikovný mlynář Pavel, který je v tomto řemeslu v pořadí již pátý.

Pohanková zrna mají podobnou velikost jako pšeničná zrna, ale odlišují se svým jedinečným trojúhelníkovým tvarem. Tato zrna mají v nepražené podobě jemnou chuť, zatímco v pražené podobě spíše zemitou a oříškovou chuť. Běžně k dostání jsou nejen světlá, ale také tmavá pohanková zrna. Světlá pohanka se loupe šetrně, tzn. mechanicky a pomocí tohoto zpracování si zachová více živin než pohanka tmavá, která se loupe za vysokých teplot.

Pohanka a její přínosy

Pohanka je označována jako bezlepková potravina, která je vhodná pro celiaky a diabetiky. Pohanku můžeme zařadit mezi nízkokalorické potraviny, které se vyznačují vysokým obsahem vlákniny, která pozitivně ovlivňuje naše trávení. Zařazením pohanky do svého jídelníčku můžete dopřát svému tělu vyváženou stravu bohatou na vitamíny, aminokyseliny a jiní zdraví prospěšné látky. Pohanku by si měli obzvláště zařadit do jídelníčku lidé, kteří trpí na cévní onemocnění či mají problémy s udržením správné hladiny cukru v těle.

  • bezlepková alternativa s vysokým obsahem vlákniny, minerálů a vitamínů
  • napomáhá k pružnosti žil a ke stabilizaci hladiny cukru v těle
Pohanka na sladko z mlýnu Šmajstrla
Pohanka na sladko - receptář

V oblasti gastronomie se kreativitě meze nekladou, a je tomu také tak u zpracování pohanky, kterou je možné připravit nejen na slaný, ale také na sladký způsob. Pojďme se společně podívat, jaké sladké pokrmy lze z pohankových produktů připravit. V případě zájmu se neostýchejte navštívit naše recepty, kde naleznete jak slané, tak sladké pohankové recepty s postupem přípravy.

Pohanková bábovka
Pohanková bábovka s mákem

Tato pohanková bábovka s mákem je skvělým moučníkem nejen k odpolední kávě, ale také k pohoštění nečekané návštěvy. Za nás můžeme říct, že tato bábovka je nejen chuťově výborná a nadýchaná, ale je také zdravější verzí klasické bábovky. Příprava je velmi jednoduchá, zvládne ji upéct i úplný začátečník. Tak neváhejte a vyzkoušejte ji i vy.

Pohankové muffiny
Muffiny z pohankové celozrné mouky Šmajstrla

Pohankové muffiny z pohankové celozrnné mouky Šmajstrla si zajisté zamilují nejen vaše ratolesti, ale také celá vaše rodina. Můžeme vám zaručit, že naše pohankové muffiny jsou chuťově výborné, vláčné a křehké. Na pohankové muffiny můžete klidně ušlehat krém a ozdobit jím vrchol muffinů. Vzniknou vám tak chutné cupcakes, které jsou vhodné na rodinné oslavy.

Mrkvový dort
Mrkvový dort mlýnu Šmajstrla

Mrkvový dort z pohankové mouky je skvělou volbou pro ty z vás, kteří se snaží si udržet zdravou stravu a i přesto si chtějí dopřát něco na zub. Tento mrkvový dort vás okouzlí nejen svojí nadýchaností a vláčností, ale taktéž výbornou mrkvovo-oříškovou chutí. Příprava tohoto moučníku je opět velmi jednoduchá a časově nenáročná.

Pohanka na sladko – další možnosti přípravy

 

V tomto odstavci bychom vám rádi představili ještě několik dalších možných receptů, kde vás naše pohanka na sladko okouzlí svou nečekaně vyváženou a pestrou chutí. V případě, že vás tento článek zaujal a rádi byste si doma dopřáli sladké pohankové potěšení, tak neváhejte navštívit náš eshop, www.valasska-pohanka.cz. Zde naleznete nejen zdravé a chuťově výborné pohankové produkty, ale také mnoho potravinových doplňků pro váš zdravý životní styl, a to vše z pohodlí vašeho domova.

  • Pohanková kaše s ovocem či oříšky

  • Pohankové sušenky s kousky čokolády

  • Pohankové palačinky či lívance s ovocem

  • Pohankové těstoviny s mákem a cukrem

  • Pohankový nákyp s ovocem či s rozvarem

  • Pohankový banana bread