Základní příprava pohanky:
Pohanku lámanku nasypeme do nádoby a zalijeme převařenou, ne však vroucí vodou, přibližně v poměru 1:1,5 (pohanka:voda). Platí čím více vody, tím řidší kaše, proto s vodou raději opatrněji. Teplota vody by neměla přesahovat 80°C, abychom zbytečně neničili rutin. Potom nádobu s pohankou přikryjeme a necháme přibližně 20 minut naměknout. Můžeme dát pod peřinu, jako za časů našich babiček. Pohanka kroupa – celé zrno potřebuje delší čas strávený pod peřinou, cca 1h.
Pokud použijeme pohanku jako přílohu, ochutíme ji osmaženou cibulkou na oleji či česnekem zesklovatělém na olivovém oleji. Hotovou pohanku stačí s cibulí nebo česnekem smíchat a osolit.
Pohanku lámanku můžeme také použít do polévek místo zavářky. Jakýkoliv vývar (masový či zeleninový) dovaříme, do vývaru pohanku lámanku nasypeme v poměru: 1/2 hrníčku (200 ml) pohanky lámanky na 1 l vývaru. Pohanka lámanka do 10-ti minut naměkne.
Jehněčí maso a pohanka lámanka recept
Cca 2 kg jehněčí plece, očištěné od přebytečného loje. Může být jakékoliv
jehněčí, očištěné od loje, třeba i kousky na klobásy, které zbyly.
200 ml bílého vína, trochu vody na podlévání, olivový olej, sůl pepř
Bylinkové máslo:
125g měkkého másla
3-4 utřené stroužky česneku
1 PL nasekaného čerstvého tymiánu
1 PL nasekaného čerstvého rozmarýny
1 PL nasekané čerstvé máty či šalvěje
2 PL nasekané čerstvé petržele
Sůl
1. Maso omyjeme, můžeme propíchat jehlicí, aby se bylinky do masa „vsákly“. Maso osolíme, opepříme, celé mírně potřeme olivovým olejem, přidáme bylinkové máslo. Pokud máme maso vcelku můžeme do něj udělat zářezy (jako když jej chceme nakrájet na plátky), maso osolíme, opepříme. Do zářezů vetřeme bylinkové máslo. Pokud máme kousky masa, jen je promícháme se solí, pepřem, olivovým olejem a bylinkovým máslem.
2. Maso dáme do pekáče a podlijeme vínem, necháme v lednici odstát přes noc. Poté vložíme do trouby, nejprve na 200°C asi 30 min., potom snížit na 180°C a takto dopékáme do měkka, podléváme vodou.