JELITA FRANTIŠKA MLÝNÁŘE

Jelita Františka mlýnáře je náš osvědčený recept na domácí jelita. Pokud si v těchto zabijačkových pochoutkách libujete, je tento recept pro vás jako dělaný. Ideální poměr surovin a koření vám zajistí dokonalý požitek z tohoto pokrmu. Jestli je ještě nějaká věc, kterou můžeme doporučit k ještě většímu požitku z těchto jelit, je to pohankový chléb, který si můžete doma snadno připravit.

Jelita Františka mlýnáře a potřebné ingredience:

800g pohanky kroupy

400 ml vepřové krve

500 g vepřového bůčku

800 g vepřového masa, laloku

250 g škvarků

1 lžíce vepřového sádla

150g cibule

90 g soli

1 lžíce majoránky

1 lžíce mletého pepře  

60 g utřeného česneku

vepřové kůže a střívka na dokončení, špejle

Postup přípravy:

Pohanku zalejeme po hladinku vroucí vodou a necháme minimálně 30 min. změknout. Po vychladnutí přelejeme proceděnou krví a celou směs dobře promícháme. Cibuli osmažíme na sádle do zlatova a společně ji pomeleme s uvařeným lalokem, bokem a škvarky. Tuto směs přimícháme do předem připravených krup. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a utřený česnek. Výslednou směs, zvanou prejt, pořádně promícháme a případně podle své chuti dochutíme.

Připravíme si střívka, která dobře propláchneme a naplníme je prejtem, následně je zašpejlujeme. Vaříme je asi 30 minut ve vodě těsně pod bodem varu. Musíte si dát pozor na to, aby střívka nepraskla. Poté je rozložíme a necháme vychladnout. Před pečením můžeme z jelit vytáhnout špejle, aby nám nepopraskaly. Poté jelítka opatrně pečeme.

Jelita Františka mlýnáře podle receptu z pohankového mlýna Šmajstrla

Pokud vás náš recept na jelita Františka mlýnáře zaujal, neváhejte se podívat na další recepty, které jsme pro vás připravili. Máme naději, že v této kategorii najdete něco, co vás zaujme a že vám naše recepty zachutnají.

Jestliže jste zjistili, že vám nějaké pohankové suroviny došly, tak neváhejte a podívejte se na náš e-shop, valasska-pohanka.cz, kde je jednoduše dokoupíte.