ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Jak nejlépe připravovat pohanku, abychom nezničili její vitamíny?

Nejlépe je pohanku jíst syrovou, například vsypanou do jogurtu. Můžeme ji i jednoduše nasypat do již uvařené polévky. Pokud ji chceme jako přílohu, tak uvedeme osolenou vodu do varu a pohanku do ní vsypeme těsně pod hladinku pohanku, přikryjeme a vypneme, následně hrnec s pohankou můžeme vložit do peřin, tak jak to dělávaly naše babičky, to urychlí její naměknutí.

Kolik tun pohanky ročně zpracujete?

Je to každý rok jinak, ale okolo 700 tun ročně to bývá. Z toho je cca 50 % výtěžnost – ve formě mlýnských výrobků, z nichž se následně vyrábí např. křupky kaše či těstoviny.

Máte otevřeno po celý rok?

Ano, pohanku loupeme celoročně a u mlýna máme i otevřen obchůdek s našimi produkty. Od pondělí do pátku od 7.00 do 15.00 a v sobotu od 8,30 do 12 hodin, v neděli a o svátcích máme zavřeno. Ve Vánočním čase mezi svátky až do Nového roku máme také zavřeno.

Jaký je rozdíl mezi tmavou a světlou pohankou?

Tmavá pohanka je pražená, přišla v pražících pecích o své vitamíny, které se za vysokých teplot zničily. Světlá pohanka je mechanicky loupaná a měly by v ní být všechny vitamíny. Ovšem pozor, dováží se k nám ještě pohanka, zejména z Číny, která je loupaná parou a ta, byť je světlá, tak je také o vitamíny ochuzená. O čerstvosti těchto pohanek by se také dalo pochybovat, jelikož k nám putuje přes půl světa. Nejlepší je si koupit pohanku mechanicky loupanou v České republice.

Mohu u vás platit kartou?

Bohužel ne. Je to díky nestabilnímu připojení k internetu, ale vytvoříme vám vytvořit QR kód a vy tak můžete zaplatit skrz mobilní banku.

Pěstujete si pohanku sami? Pokud ne, odkud ji berete?

Pohanku si sami nepěstujeme, vykupujeme jí od českých, ale máme i pár slovenských pěstitelů, kteří nám zůstali ještě z dob Československa. S některými farmáři úspěšně spolupracujeme již přes třicet let.

Musíme se objednat na exkurzi o pohance a mlýně?

V měsících červenec a srpen se objednávat nemusíte, stačí přijít v uvedené hodiny (9, 11 a 13) a již se vás někdo z naší rodiny mlynářů ujme. V ostatních měsících se však objednat musíte, nejlépe telefonicky na tel. 731822093, nebo emailem: info@pohankovymlyn.com.

Kde vaši pohanku koupíme?

Samozřejmě v našem mlýně, kde pohanku dostanete nejčerstvější.  Dále pak ve vašem okolí v prodejnách se zdravou výživou a ve vybraných prodejnách Terno – Zlín, Olomouc, Hradec králové a České Budějovice. Nebo můžeme zaslat na: www.valasska-pohanka.cz

Jak je to s pohankou v pytlích v našem mlýně?

Gastro balení děláme pouze v 5kg,10 kg 15kg a 25kg papírových pytlích. Jelikož pro vás pohanku vždy pytlujeme co nejčerstvější, musíte si toto balení objednat minimálně 3 pracovní dny předem. Nejlépe na tel. č. 731822093.

Ve vašem obchodě máte jen pohanku?

Začínali jsme prodejem jen pohanky, ale postupně jsme rozšířili řadu našich výrobků z pohanky o těstoviny, křupky, kaše, polštáře atd. Přidali jsme i regionální a produkty zdravé výživy. U nás si můžete dát i výbornou kávu a jen tak si posedět v přírodě pod staletým dubem.