Původem ze střední Asie, pohanková mouka se postupem času rozšířila do Evropy. Zajisté je vhodnou alternativou nejen pro lidi, kteří mají intoleranci na lepeku neboli celiakii, ale i pro ostatní lidi, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Tento typ mouky, stejně jako pohanková kaše, je totiž bezlepková a v současné době se díky svým příznivým vlivům na zdraví těší čím dál tím větší popularitě.
Zdravotní benefity
Bezlepkovost není jediná pozitivní vlastnost. Najdete v ní látku rutin, který příznivě ovlivňuje cévní systém našeho těla. Je také doslova napěchována nutrienty. Obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin, spoustu vlákniny přispívající k dobrému trávení, dále vitamíny a minerály, jako například niacin nebo riboflavin. Známá je také jako zdroj komplexních sacharidů, ze kterých se energie uvolňuje pomalu a postupně, což ocení zejména lidé, kteří si musí hlídat stálou hladinu svého cukru v krvi.
Pohanková mouka a její využití v kuchyni
Co se týče využití v kuchyni, můžete si z ní připravit sladké i slané pokrmy. Pohanková mouka má lehce oříškovou chuť a zabarví vám výsledná jídla do tmavší barvy. Ze slaných jídel se z ní dá udělat například pečivo, těstoviny. Pokud byste však chtěli opustit kulinářské umění naší země, v Japonsku se z ní dělají soba nudle. V kategorii sladkých pokrmů si z této mouky můžete připravit lívance, palačinky, vafle, nebo se opět můžete nechat inspirovat zahraniční kuchyní, tentokrát francouzskou, a připravit si doma crêpes. Dá se také využít při zahušťování tmavších pokrmů, jako je například bramboračka či gulášová polévka.
Pohanková mouka je opravdu všestranný pomocník do kuchyně. Ať už si z ní chcete udělat sladké či slané pokrmy, či použít na zahuštění, můžete se na ni spolehnout. Pokud chcete inspiraci, neváhejte se podívat na naše pohankové recepty. Pokud vás pohanková mouka zaujala a chtěli byste si ji koupit, můžete navštívit náš e-shop.