Jelita Františka mlýnáře je náš osvědčený recept na domácí jelita. Pokud si v těchto zabijačkových pochoutkách libujete, je tento recept pro vás jako dělaný. Ideální poměr surovin a koření vám zajistí dokonalý požitek z tohoto pokrmu. Jestli je ještě nějaká věc, kterou můžeme doporučit k ještě většímu požitku z těchto jelit, je to pohankový chléb, který si můžete doma snadno připravit.
Jelita Františka mlýnáře a potřebné ingredience:
800g pohanky kroupy
400 ml vepřové krve
500 g vepřového bůčku
800 g vepřového masa, laloku
250 g škvarků
1 lžíce vepřového sádla
150g cibule
90 g soli
1 lžíce majoránky
1 lžíce mletého pepře
60 g utřeného česneku
vepřové kůže a střívka na dokončení, špejle
Postup přípravy:
Pohanku zalejeme po hladinku vroucí vodou a necháme minimálně 30 min. změknout. Po vychladnutí přelejeme proceděnou krví a celou směs dobře promícháme. Cibuli osmažíme na sádle do zlatova a společně ji pomeleme s uvařeným lalokem, bokem a škvarky. Tuto směs přimícháme do předem připravených krup. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a utřený česnek. Výslednou směs, zvanou prejt, pořádně promícháme a případně podle své chuti dochutíme.
Připravíme si střívka, která dobře propláchneme a naplníme je prejtem, následně je zašpejlujeme. Vaříme je asi 30 minut ve vodě těsně pod bodem varu. Musíte si dát pozor na to, aby střívka nepraskla. Poté je rozložíme a necháme vychladnout. Před pečením můžeme z jelit vytáhnout špejle, aby nám nepopraskaly. Poté jelítka opatrně pečeme.