Mrkvový dort z pohankové mouky Šmajstrla – o něco zdravější verze, než z klasické mouky. Pohanková mouka v sobě totiž ukrývá zdraví velmi prospěšnou látku, kterou je rutin. Ten příznivě působí nejen na cévní systém, ale i na celý organismus. Tento mrkvový dort si mohou dovolit i ti, kteří mají intoleranci na lepek – pohanka je totiž bezlepková. Nemusíte se bát, chuťově si na tomto dortu velmi pochutnáte, možná i více, než na verzi z klasické mouky.
Ingredience na mrkvový dort:
Těsto:
300g pohankové mouky Šmajstrla
2 lžičky skořice
1 prášek do pečiva (může být nahrazen vinným kamenem)
200g hnědého cukru
4 vejce
250 ml oleje
1 lžičku citronové kůry
1 lžičku pomerančové kůry
200g strouhané mrkve
150g nasekaných ořechů
Krém: 125g másla
50g moučkového cukru
250g krémového sýra Lučina či Philadelphie a máslo, nebo mascarpone a tvaroh
marcipánové mrkve na ozdobu
Postup přípravy:
V míse smícháme pohankovou mouku Šmajstrla se skořicí, prášek do pečiva a cukr. V jiné nádobě si pak smícháme vejce, olej, nastrouhanou mrkev a kůru z citronu a pomeranče, přidáme také nasekané ořechy. Vše smícháme dohromady. Vlijeme do předem vymazané dortové formy a pečeme na 150°C zhruba 1 hodinu a 20 minut. Mezitím si připravíme krém, smícháme cukr s máslem, přidáme sýr nebo mascarpone s tvarohem a cukrem, poté přidáme citronovou kůru. Krém naneseme na dort a ozdobíme mrkvičkami z marcipánu.