MRKVOVÝ DORT

Mrkvový dort z pohankové mouky Šmajstrla – o něco zdravější verze, než z klasické mouky. Pohanková mouka v sobě totiž ukrývá zdraví velmi prospěšnou látku, kterou je rutin. Ten příznivě působí nejen na cévní systém, ale i na celý organismus. Tento mrkvový dort si mohou dovolit i ti, kteří mají intoleranci na lepek – pohanka je totiž bezlepková. Nemusíte se bát, chuťově si na tomto dortu velmi pochutnáte, možná i více, než na verzi z klasické mouky.

Ingredience na mrkvový dort:

Těsto:

300g pohankové mouky Šmajstrla

2 lžičky skořice

1 prášek do pečiva (může být nahrazen vinným kamenem)

200g hnědého cukru

4 vejce

250 ml oleje

1 lžičku citronové kůry

1 lžičku pomerančové kůry

200g strouhané mrkve

150g nasekaných ořechů

Krém: 125g másla

50g moučkového cukru

250g krémového sýra Lučina či Philadelphie a máslo, nebo mascarpone a tvaroh

marcipánové mrkve na ozdobu

Postup přípravy:

V míse smícháme pohankovou mouku Šmajstrla se skořicí, prášek do pečiva a cukr. V jiné nádobě si pak smícháme vejce, olej, nastrouhanou mrkev a kůru z citronu a pomeranče, přidáme také nasekané ořechy. Vše smícháme dohromady. Vlijeme do předem vymazané dortové formy a pečeme na 150°C zhruba 1 hodinu a 20 minut. Mezitím si připravíme krém, smícháme cukr s máslem, přidáme sýr nebo mascarpone s tvarohem a cukrem, poté přidáme citronovou kůru. Krém naneseme na dort a ozdobíme mrkvičkami z marcipánu.

Mrkvový dort z pohankové mouky Šmajstrla

Pohanková mouka má mnoho zdravotních benefitů a v kuchyni má velmi široké využití.

Pokud vás naše pohanková bábovka s mákem zaujala, neváhejte se podívat na další recepty, které jsme pro vás připravili. Máme naději, že v této kategorii najdete něco, co vás zaujme a že vám naše recepty zachutnají.

Jestliže jste zjistili, že vám nějaké pohankové suroviny došly, tak neváhejte a podívejte se na náš e-shop, valasska-pohanka.cz, kde je jednoduše dokoupíte.