Jak uvařit pohanku
Způsobů, jak uvařit pohanku, je celá řada. Vězte, že při dodržení několika hlavních zásad zjistíte, že příprava pohanky není o nic složitější, než vaření rýže či brambor. Pohanka je skvělá potravina, která nejen zasytí, ale i potěší vaše chuťové pohárky. Současně pomáhá vašemu zdraví a zároveň šetří vaši peněženku. Chcete-li zpestřit svůj jídelníček o řadu zdraví prospěšných látek, pak by rozhodně neměla pohanka chybět ve vaší kuchyni.
Přes mnohé výhody, jež nám její konzumace poskytuje, nemusí být zcela jasný postup její přípravy. Pojďme se tedy prvně společně podívat na to, co vše vám může pohanka nabídnout a poté také na samotné vaření pohanky.
Jedná se o všestrannou surovinu, jež je hojně využívána k přípravě pokrmů nejen v teplé a studené, ale také ve sladké i slané kuchyni, a to již celá staletí.
Pohanka je bezlepkovou surovinou, pěstovanou také u nás v České republice. Je vhodná pro celiaky a diabetiky. Řadíme ji mezi nízkokalorické potraviny obsahující velké množství vlákniny. Ta, jak je známo, napomáhá našemu trávení. Pro svou bohatost na proteiny a aminokyseliny je pohanka oblíbená u sportovců, jelikož tím přispívá k tvorbě energie a při rekonvalescenci po fyzické zátěži. Dalšími trumfy, kterými se pohanka pyšní, jsou například vitamíny B1, potřebné pro fungování nervového systému, B6, důležité při tvorbě červených krvinek, a v neposlední řadě také vitamín C a zinek, jež napomáhají tvorbě kolagenu, energie a správné funkci imunitního systému.
Tímto výčet skvělých vlastností pohanky zdaleka nekončí. Obsahuje totiž jód, který je klíčový pro správný metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, dále fosfor, nezbytný pro stavbu kostí a zubů, a cholin napomáhající regeneraci jaterních buněk. Nesmíme opomenout zejména významný obsah rutinu, látky příznivě působící na pružnost cév, proto je konzumace pohanky doporučována při léčbě kardiovaskulárních chorob, při problémech s křečovými žilami či s praskajícími cévkami.
Ačkoliv její obliba v poslední době roste, stále je mnoho lidí, kteří pohanku vyzkoušeli a nepřišli jí na chuť. Její chuť může být zemitá, někteří ji popisují dokonce jako mírně zatuchlou. Byla by však škoda tuto zajímavou surovinu vnímat pouze jako nutné zlo.
Ne vše je zlato, co se třpytí
Chcete-li dosáhnout příjemné chuti pohankových pokrmů, první zásadní kroky musíte podniknout již při jejím nákupu. Pokud jste pohanku zkusili a nechutnala vám, pravděpodobně jste narazili na pohanku loupanou s pomocí vysokých teplot. Je poměrně tmavá a zcela běžně se s ní setkáme ve velkých obchodních řetězcích. Mnohem šetrnější úpravou je mechanické odstranění slupek, což má za následek mnohem jemnější chuť, větší množství obsažených živin a na pohled výrazně světlejší zbarvení pohankových zrn. Taková pohanka je tedy světlá, místy zelená.
Pří výběru správné pohanky byste se měli také podívat na její původ, i ten vám může pomoci. Tepelně zpracovaná pohanka obvykle pochází ze zahraničních dovozů, zatímco největší jistotou pro získání mechanicky zpracované pohanky je nákup u výrobce z řemeslného mlýnu. Náš pohankový mlýn Šmajstrla si již mnoho desítek let zakládá na tradičním zpracování pohanky.
My vám s hledáním kvalitní pohanky pomůžeme…
Neváhejte navštívit náš eshop, www.valasska-pohanka.cz, kde naleznete jen a pouze tu nejkvalitnější pohanku a další pohankové produkty, které vyrábíme poctivě a s láskou.
Vaření pohanky není žádná věda a zvládne to i úplný začátečník v kuchyni. Existuje mnoho způsobů jak uvařit pohanku, my jsme pro vás rozepsali ty nejčastěji využívané a osvědčené. Na začátek je důležité si uvědomit, zda budeme zpracovávat pohanku kroupu nebo pohanku lámanku, tyto druhy pohanky se mohou lehce odlišovat svou přípravou.
Obecně platí pravidlo, že čím méně pohanku vaříte, tím více prospěšných látek v ní zachováte. Bohužel nutno podotknout, že jejich úbytek je při velkém zahřátí docela rychlý.
Nejšetrnější úpravou je dlouhé, několik hodin trvající namáčení, kdy do sebe pohanka vsákne vodu a tímto i dostatečně změkne. Postačí, když ji propláchnete, spaříte a následně necháte dvě, tři hodiny dojít pod pokličkou. Pohanka nabobtná, proto ji zalijte v poměru jeden díl pohanky na dva díly vody, obdobně jako je tomu u přípravy rýže. Nezapomeňte vodu také osolit dle chuti a účelu použití hotové pohanky.
Ideální však je, namočíte-li pohanku přes noc v osolené vodě, opět v poměru dva ku jedné. Takto připravenou ji stačí smíchat s ostatními surovinami a máte hotovo. Docílíte tak lepší chuti, která může připomínat ořechy a maximálně eliminujete ztrátu rutinu.
Příprava pohanky kroupy
Nejšetrnější způsob – bez vaření:
- Pohanku propláchneme studenou vodou
- Zalijeme 1,5 násobným množstvím vroucí vody
- Osolíme a přikryjeme pokličkou
- Necháme dojít bez vaření cca 15-30 minut
Nejrychlejší způsob – pomocí vaření:
- Pohanku propláchneme studenou vodou
- Vsypeme do hrnce s vroucí vodou
- Vaříme cca 7 minut (podle potřeby můžeme nechat dojít pod pokličkou)
Jak ji nejlépe využít v kuchyni?
Pohanku kroupu můžete využít primárně jako přílohu, dále k přípravě rizota či pokrmu Kuba (pohanka se zapeče se zeleninou a houbami). Své uplatnění najde také při přípravě sladkých nákypů, případně směsí na výrobu náplní, například do zelných závitků, plněných paprik či slaných závinů.
Příprava pohanky lámanky
Nejšetrnější způsob – bez vaření:
- Pohanku propláchneme studenou vodou
- Zalijeme dvojnásobným množstvím vroucí vody (na 100 g pohanky cca 200 ml vody)
- Osolíme a přikryjeme pokličkou
- Necháme dojít bez vaření 15 minut
Nejrychlejší způsob – pomocí vaření:
- Pohanku propláchneme studenou vodou a přivedeme ji k varu
- Vaříme ji bez míchání na mírném stupni 3-5 minut do poloměkka
- Poté ji odstavíme a necháme zbylou vodu vstřebat
Jak ji nejlépe využít v kuchyni?
Pohanku lámanku můžete využít jako přílohu, dále k přípravě rostlinných karbanátků, placiček nebo také jako zavářku do polévek. Pohanka lámanka se také často využívá k přípravě nejrůznějších kaší či k přípravě pomazánek.
Jak uvařit pohanku a zamaskovat její chuť?
Rádi byste zařadili pohanku do svého jídelníčku, ale vadí vám její silná chuť? Pohanka má svou chuť velmi specifickou, avšak není třeba házet flintu do žita. Pohanku lze například při přípravě slaných pokrmů dochutit s pomocí česneku, majoránky, smažené cibulky či různých bylinek. Při přípravě sladkých pokrmů lze zamaskovat silnou chuť pohanky například skořicí, kakaem či jinou směsí koření.
Nekonečně mnoho možností přípravy pohanky
Jste-li milovníky receptů z těstovin, doporučujeme vyzkoušet jejich zdravější variantu – těstoviny z pohanky. Při bezlepkové či diabetické dietě může pohanka představovat skvělou alternativu pro výrobu pečiva. Co třeba vyzkoušet upéct chléb, kde tu běžnou, pšeničnou, nahrazuje pohanková mouka?
Pro svou všestrannost je pohanka oblíbená taktéž ve sladké kuchyni. Jak uvařit pohanku na sladko? Můžete ji využít při pečení různých druhů laskomin, místo klasické mouky a nebo hotovou pohanku zamíchat do jogurtu, přesnídávek či vyzkoušet pohankové kaše, například vařené v mléce, jako jste zvyklí u klasické krupice. Vaše děti jistě potěší pohankové křupky, jež jsou zdravou variantou mlsání.
Něco na závěr…
Zajímavostí u pohanky je fakt, že z celé rostliny pohanky je možné použít téměř vše. Z natí, květů a slupek lze uvařit na rutin bohatý pohankový čaj. Zmíněné slupky mimo to slouží také například jako výplně do matrací a nahřívacích polštářků. Pohankové polštáře skvěle drží teplo, nepřijímají vlhkost a prach, čímž jsou vhodné pro alergiky.
Je až neskutečné, jak užitečná je tato rostlinka pro náš organismus. Jistě si zaslouží naši pozornost. Co myslíte, zabydlí se také ve vaší domácnosti?